Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat
Kartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bereket ve bereket getiren Kurban Bayramı’nı daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerilerini paylaştı.
tecrübe. aynen Ayşenur Fişek, Kurban Bayramı’nda bulgur pilavını etli yemeklerin yanında tüketmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Bayramda sağlık sorunları yaşamamak için kurban etinin 24 saat bekletildikten sonra yenmesi tavsiyesinde bulunan Fişek, kurban etinin muhafaza edilmesinin yolları hakkında bilgi verdi.
Kurban etini 24 saat bekletmek daha sağlıklıdır.
Zengin ziyafet sofralarında vücudumuzu yoracak besinleri fazla tüketmenin doğru olmadığını belirten Fişek, “Et hakkında bilmemiz gereken en önemli şey ‘Rigor’ dediğimiz ölümün katılığını beklememiz. Mortis’ tıp dilinde geçmek için. Kesimden sonraki 6-12 saatlik süreçte ölüm sertliğinin oluşacağını biliyoruz. Bu durum kişilerde stres ve kaygının artmasına neden olacağından etin kesimden sonra 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Dengeli beslenme sağlığın ilk şartıdır
Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; Yeterli kalitede çinko, demir, magnezyum ve B kümesi vitaminleri içerir. Et, doymuş yağ içerir ve kolesterolü yüksektir. Etin yağsız kısmını tüketmeye çalışsak da kırmızı etin ortalama yağ oranı yüzde 20’dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı kilogram başına ortalama 1 gr olarak hesaplanırken bitkisel protein kaynakları da buna dahildir. Örneğin 50 kilo bir insan günde ortalama 50 gram protein almalıdır. Aşırı tüketim; Böbrek sorunları, yağlı karaciğer ve kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Elbette hamilelik veya spor gibi özel durumları hariç tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan kişiler için protein ihtiyacı hesabına göre haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketilmesini önermiyoruz. Her şeyi ölçülü tüketmek değerlidir. Dengeli beslenme sağlığın ilk şartıdır.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmek daha sağlıklıdır.
Uzman Diyetisyen Fişek, misafirlere yapılacak ikramlar için şu tekliflerde bulundu: “Bayramda kavurma çok tüketildiği için porsiyon kontrolüne dikkat etmeliyiz. Pilav üstü kavurma için mümkünse bulgur pilavı tavsiye ederim. Pirinç pilavı yapılacaksa yine porsiyon kontrolüne dikkat edebiliriz. Yani 3 yemek kaşığı pirincin 1 dilim ekmeğe (30 gram) eşdeğer olduğunu bilerek ve her tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece değerlidir. Et, zengin aile kahvaltıları, tatlı gibi çok ağır bir diyet uygulamanızı önermiyorum. Hayatta olduğu gibi beslenmede de her şeyin istikrarı çok pahalı.”
Kurban etinin doğru saklama yöntemleri
Kurban eti; Buzdolabının derin dondurucu bölümünde küp, kıyma ya da ızgara şeklinde saklanması gerektiğini belirten Fişek, “Etler parça parça kesilip buzdolabı poşetine ya da küçük kaplara koyulmalı. ağzı bağlı veya kapak kapalı. Aynı zamanda kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek derin dondurucuda saklanabilir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı